top of page
Συχνές Ερωτήσεις
-
1. Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε ψυχολόγο;Το να απευθυνθεί κανείς σε ψυχολόγο είναι μια πολύ δύσκολη και γενναία απόφαση. Ενδείξεις ότι ήρθε πλέον ο καιρός για αυτό το βήμα είναι: όταν το επίπεδο της δυσφορίας είναι αυξημένο και οδηγεί σε δυσλειτουργία στην καθημερινότητα, όταν οι μέχρι τώρα προσπάθειες (συζήτηση με οικείους, ανάγνωση βιβλίων αυτοβελτίωσης, επισκέψεις σε άλλες ειδικότητες κ.ά.) δεν έχουν ευωδώσει, όταν φίλοι και γνωστοί ανησυχούν και επισημαίνουν κάποιο πρόβλημα, όταν οι στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων δεν είναι υγιείς (π.χ. καταχρήσεις, υπερβολικός ύπνος, αποφυγές κ.ά.). Επιπλέον, στην περίπτωση που έχει συστηθεί φαρμακοθεραπεία για μια διαταραχή (π.χ. διαταραχή πανικού), παράλληλα με τη φαρμακοθεραπεία, για τη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και της διάρκειάς του.
-
2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψυχιάτρου, ψυχολόγου και ψυχοθεραπευτή;Πρόκειται για τρεις έννοιες που συγχέονται συχνά. Η διαφορά είναι μεγάλη και αφορά τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην άσκηση του επαγγέλματος. Ο ψυχίατρος έχει λάβει την εκπαίδευση της ιατρικής σχολής σαν κάθε άλλο ιατρό και έχει ακολουθήσει την ειδικότητα της ψυχιατρικής. Έχει το δικαίωμα να συνταγογραφεί. Ο ψυχολόγος έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε κάποιο αναγνωρισμένο τμήμα ψυχολογίας και είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν έχει το δικαίωμα συνταγογράφησης, χορηγεί κλίμακες και δοκιμασίες για τη διάγνωση διαταραχών και μπορεί να εργαστεί δια του λόγου με θεραπευόμενους. Ψυχοθεραπευτής μπορεί να γίνει και ένα ψυχίατρος και ένας ψυχολόγος αλλά και κάποιος από διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο, όλοι μετά από εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση (γνωσιακή-συμπεριφοριστική, ψυχαναλυτική, gestalt, συστημική, κ.ά.). Επίσης δεν έχει το δικαίωμα συνταγογράφησης, εφαρμόζει δια του λόγου, την προσέγγιση στην οποία έχει εκπαιδευτεί.
-
3. Τι είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία;Βραχεία, δομημένη και προσανατολισμένη στο παρόν ψυχοθεραπεία, ή οποία έχει εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών αλλά και προβλημάτων. Βασίζεται στην αρχή ότι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε σχετικά με τα γεγονότα ή τις καταστάσεις που συμβαίνουν είναι αυτός που θα καθορίσει το πώς θα αισθανθούμε και πώς θα αντιδράσουμε στη συνέχεια.
-
4. Πόσο διαρκεί η κάθε συνεδρία;Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι μία ώρα. Στην περίπτωση συνεδρίας επεξεργασίας στην τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας.
-
5. Ποιά είναι η συχνότητα των συνεδριών;Η συχνότητα των συνεδριών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μέγεθος προβλήματος, είδος υπηρεσίας, οικονομική δυνατότητα, διαθέσιμος χρόνος, κ.α. Το σύνηθες είναι στην αρχή της ψυχοθεραπείας η συχνότητα να είναι εβδομαδιαία και μετά την επίτευξη των στόχων να γίνεται πιο σποραδική (π.χ. διεβδομαδιαία, μηνιαία κτλ.).
-
6. Μετά από πόσες συνεδρίες τελειώνει η ψυχοθεραπεία;Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι μια βραχεία Ψυχοθεραπεία. Μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 20 συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα ή τη διαταραχή, ήδη όμως από τις πρώτες συνεδρίες αρχίζει να υπάρχει βελτίωση στο συναίσθημα και την καθημερινότητα.
-
7. Όσα λέγονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας παραμένουν εμπιστευτικά;Ναι, ισχύει το επαγγελματικό απόρρητο του ψυχολόγου. Ο ψυχολόγος υποχρεούται να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για όσα μαθαίνει ή αντιλαμβάνεται κατά την εξάσκηση του επαγγέλματός του. Άρση του επαγγελματικού απορρήτου προβλέπεται σε περιπτώσεις που ο θεραπευόμενος αποκαλύψει ότι πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον τρίτο. Περισσότερα για το επαγγελματικό απόρρητο του ψυχολόγου θα βρείτε εδώ.
-
8. Υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακών συνεδριών;Ναι, η ψυχολόγος πραγματοποιεί τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακές (on-line) συνεδρίες, μέσω της του zoom ή του skype.
-
9. Η ψυχολόγος εξυπηρετεί και άλλες περιοχές;Ναι, σε Βασιλικό και Αμάρυνθο Ευβοίας, κάθε δεύτερη Παρασκευή και Σάββατο. Συγκεκριμένα, στα κέντρα ειδικών θεραπειών "Ενθαρρύνω" στο Βασιλικό και "Μαριλένα Πραντάλου-Λογοθεραπεύτρια" στην Αμάρυνθο. Σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσκεψη κατ'οίκον κατόπιν συνεννόησης.
bottom of page